torstai 9. maaliskuuta 2023

Hankehommia piällikön näkökulmasta

 

Työllisyyshankkeessa työskentely on ollut antoisa retki! Kun kolme ja puoli vuotta sitten projektipäällikön hommaan lähdin, oli meillä kehittämisintoinen tiimi valmiina tehtävään! Projektipiällikön näkökulmasta katsottuna hanke on työskennellyt annetun hankesuunnitelman raamien mukaisesti. Työtä on tehty niin hyvin, kun toimintaympäristön haasteet ovat antaneet myöten. Hankkeen osaavan ja ketterän, pienen työyhteisön sekä upeiden yhteistyökumppaneiden avulla olemme onnistuneet tehtävässämme. Ilman työnantajatahoja ei ToKi -hankkeen vaikuttavuus olisi niin onnistunutta. Hankkeessa on saatu palvella työnhakija-asiakkaita sekä työnantajatahoja, jotta työn löytyminen asiakkaille olisi mahdollisimman sujuvaa. Vaikuttavuutta meillä mitataan sillä, että työnhakija-asiakkaat ovat sijoittuneet työelämään ja toisaalta kuntien näkökulmasta rahallisena säästönä. Saatujen palautekyselyjen arvosanat ovat antaneet positiivista palautetta hankkeen toiminnasta.
Yhtenä projektimenetelmänä olen käyttänyt tiimin itseohjautuvuutta. Menetelmä korostaa projektitiimin persoonallisuutta sekä niiden yhteensopivuutta sekä kykyä vastuulliseen yhteispeliin. Oikean tiimin valinta on mielestäni tärkein menestyksen ajuri projektityössä. Tiimin valinnassa kunnat ovat onnistuneet hienosti. Hankkeen tiimin vahvuudet tulevat esiin laajoissa verkostoissa työskennellessään. Hanke toimii kahdessa organisaatiossa. Molemmilla kunnilla on omat toimintatavat ja ohjeistukset, joiden puitteissa hanke toimii. ToKi -hankkeen työntekijänä olemme kunnioittaneet molempien hankekuntien tapoja, ohjeistuksia ja suunnitelmia sekä toimeenpano-ohjelmia. Samalla hanke toimii rakennerahaston ohjeistusten mukaisesti esimerkiksi noudattaessaan viestintää. Hankkeen molemmat osakaskunnat ovat tottuneet yhteistyöhön vuosikymmenten ajan, joten yhteistyön toteuttaminen on ollut helppoa. Lisäksi kunnioitamme seudullisia ja alueellisia tavoitteita, jotka hankesuunnitelman taustallakin löytyvät. Olemme toiminnallamme pyrkineet vaikuttamaan laajalla kentällä. Ilman yhteisiä hartioita tavoitteet olisivat saavuttamattomia. Alueellisella, eri hankkeiden välisellä yhteistyöllä pystymme vaikuttamaan valtakunnallisesti paremmin ja voimme kehittää tulevaisuuden työllisyydenhoitoa toimivammaksi yhdessä.
Projektipäällikön pääasiallinen rooli on huolehtia projektin toteutumisesta suunnitelman mukaisena. Työ on sisältänyt hallinnollista ja viestinnällistä vastuuta. Hanke on toiminut osana työllisyyspalveluja organisaatioissamme. Yksin projektipäällikön vastuulla ei ole kaikki, vaan organisaatio toimii läpi ja poikki hallintorajojen saumattomana yhteistyönä. Molemmissa organisaatioissa on yhteistyö ja avunanto toiminut ja siten,  että tehtävä sujuisi mahdollisimman saumattomasti.  Hankkeen taustalla oli ajatus siitä, että tämän hankkeen jälkeen hankkeistamista päästään eroon ja työhönvalmentajan tehtävä sijoittuu organisaatioissa ketterästi organisaation sisälle (Kiteen työllisyysohjelma 2018.) Tässä on onnistuttu niin hyvin, kun hallintorakenteet antavat myöten. Hanketiimi on onnistunut sujuttautumaan organisaation toimintarakenteisiin ja toiminnot sujuvoittanut asiakkaiden pääsyä matalan kynnyksen työmahdollisuuksien kautta pidempiaikaisiin tehtäviin. Tällä hetkellä työ toteutuu hankerahoituksella, toki.  Niin sanottuja piilotyöpaikkoja tai uusia työpaikkoja emme ole ”luoneet”. Työnetsintää työ on sisältänyt ja paljon keskusteluja työnantajatahojen kanssa.  Matalalla kynnyksellä ja pienillä askeleilla asiakkaiden tarpeiden mukaan olemme pyrkineet toimimaan. Pienistä puroista kasvaa isompi puro ja kuntien näkökulmasta hankeen toimintojen kautta säästöt ovat satoja tuhansia euroja työmarkkinatukilaskuista.
Samalla kun hanke on porskuttanut kohti loppuaan, olen pohtinut työllisyydenhoidon perustehtävän ja kehittämistyön eroa. Uskon, että hanke on pystynyt vaikuttamaan kuntien elinvoimavaikutukseen yksilö- ja perhetasolla asiakastyössä, osallisuuden lisääntymisen kautta syrjäytymisen vähentymisenä, työnhakijoiden osaamisen lisääntymisenä, sopivan työvoiman välittämisenä työnantajien tarpeisiin, kuntataloudellisina säästöinä sekä seudullisen työllisyydenhoidon osaamisen kehittämisen mahdollistamisena. Hanke on tuonut uusia toimintamuotoja perinteisen asiakastyön rinnalle esimerkiksi ryhmävalmennuksen muodossa. Hanke on mahdollistanut myös asiakastyön dokumentoinnin. Projektipäällikön tehtävä on myös koordinointitehtävä ja hyvin paljon sidosryhmäyhteistyötä. Se mahdollistaa eri toimijoiden voimavarojen ja myös tulevaisuudessa hankerahoitusten saamisen ja hyödyntämisen, jota myös jatkossa kehittämisen mahdollistamiseksi tarvitaan. Se on se ero, kun perustyössä kehittämiselle jää vain murto-osa mahdollista käyttää työaikaa, on kehittämishankkeessa kehittäminen ydintehtävä.
Olen sosiaalihuollon moniosaaja ja tiedän miten suuri työllistämisen perustehtävällä, on merkitys yksilön elämään. Se tuo taloudellista varmuutta ja hyvinvointia perheille. Nyt tämä projektipäällikkö siirtyy sinne sidosryhmien toiselle laidalle nyt takaisin ydinosaamisensa pariin sosiaalityöhön. Onneksi hankkeen sisältä löytyy osaamista ja vahvuuksia eli jatkaja viemään hankkeen tavoitteita eteenpäin ja maaliin. Usko ja luotto on täysi, että ToKi -tiimi sekä organisaatioiden yksiköt yhdessä jatkavat tehdyn työn jalostamista täyteen loistoonsa, eri persoonien vahvuudet huomioiden ja täysillä eteenpäin ja yhteistyö Humalajoen molemmin puolin jatkuu tiiviinä ja yhtä kehittämisintoisena, kuin kolme ja puoli vuotta sitten.
Kiitollisena
Kirsi Miettinen
projektipäällikkö 1.10.2019 - 19.2.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti